Deelnemen aan KNHS wedstrijden

 

Wat heb je nodig om op officiële KNHS-wedstrijden te starten en hoe werkt dat precies?

Benodigdheden deelname KNHS wedstrijd

1. Natuurlijk als eerste een paard of pony!

2. Een KNHS startpas.

Vraag een startpas aan via de vereniging of online via MijnKNHS.

3. Lidmaatschap rijvereniging. Om een startpas aan te kunnen vragen, moet je lid zijn van een KNHS-vereniging. HSF De Welleruters is zo’n rijvereniging. 

4. Zorg ervoor dat je paard een geldig paardenpaspoort heeft, ingeënt is en gechipt is conform het wedstrijdreglement.

5. Rij je op een pony, dan is het belangrijk dat de meethistorie in het paspoort staat.

6. Lees deze reglementen door voordat je gaat starten. Er zijn namelijk regels over hoe een wedstrijdtenue eruit ziet, in welke klasse je mag beginnen en welke zadels, hoofdstellen, bitten, sporen en zwepen zijn toegestaan.

Meer informatie vind je op: KNHS – beginnen met wedstrijden


Handige links, documenten  en video’s: 

 

 

Controle door de KNHS officials

Tijdens de wedstrijd kunnen je wedstrijddocumenten worden gecontroleerd door een jurylid, Federatievertegenwoordiger of I&R-controleur. Zorg er daarom voor dat je de documenten altijd bij je hebt en dat ze in orde zijn, want anders kun je uitgesloten worden van deelname en/of een waarschuwing of boete van de KNHS krijgen.

Algemeen wedstrijdreglement

Op alle KNHS-wedstrijden zijn de reglementen en bepalingen van de KNHS van toepassing. Die staan in het Algemeen wedstrijdreglement en in de disciplinereglementen.

Beginnen bij de klasse B

Als je nog nooit eerder aan een wedstrijd hebt meegedaan, dan begin je in de laagste klasse (meestal is dat de klasse B). Ben je al wel eens op een officiële wedstrijd gestart en doe je mee met een nieuw paard, dan kun je in de inschalingstabel van het disciplinereglement opzoeken in welke klasse je mag of moet beginnen.

Jury en puntentelling

Tijdens de wedstrijd worden de resultaten en scores bijgehouden door juryleden. Als je voldoende punten haalt, dan kun je uiteindelijk promoveren naar een hogere klasse. Als het helemaal niet lekker gaat dan kan het zijn dat je verliespunten krijgt en weer in een lagere klasse moet gaan starten. Kijk in het disciplinereglement voor meer info over de promotie- en degradatieregeling.

 

Prijzen

Op wedstrijden wordt gereden om prijzen. Op iedere vier deelnemers wordt er één prijs beschikbaar gesteld. In de reglementen staat welke prijzen er uitgereikt mogen worden.

Wedstrijdseizoenen

In de paardensport zijn er twee wedstrijdseizoenen: het indoorseizoen (oktober t/m maart) en het outdoorseizoen (april t/m september).

knhs wedstrijden